Manna

Manna vågar drömma om framtiden

Sommaren 2015 kom Manna till Sverige från Bangladesh och började ganska omgående att läsa SFI. Efter 8 månader var han klar med SFI-kursen och redo att gå vidare till ”grundläggande svenska som andra språk”, en kurs som inte fanns på hans dåvarande skola.

– Jag såg att kurserna jag behövde fanns på en ny skola i Liljeholmen och sökte direkt.

Lärarna hjälper oss med det som är extra svårt

– Det är roligt att läsa svenska även om det är ett svårt språk att lära sig. Det är så många ord! Men nu har vi fokuserat på grammatik så jag hoppas att det blir rätt. Jag har i alla fall fått bra betyg i de kurser jag läst och det är roligt!

Manna beskriver att han efter SFI-kursen fortfarande var lite nervös när han skulle tala svenska, men att det känns bättre nu när han har fortsatt studera.

– Vi har fått mycket hjälp av lärarna i klassrummet och mycket individuell tid med det som är extra svårt.

Han berättar också om att personal som inte är hans egna lärare engagerar sig och hjälper till när han behöver hjälp. Extra roligt är det när att rektorn ofta kommer till klassrummen och hjälper till.

– Lärarna och studiematerialet på Competens gör det lätt för oss elever att lära.

Målet är läkare eller ingenjör

När Manna blir färdig med sina svenskastudier vill han fortsätta studera på universitetet. I Bangladesh läste han fysik på universitetsnivå, men vill allra helst bli läkare och arbeta med människor.

– Om jag inte kommer in på läkarlinjen vill jag fortsätta att läsa till ingenjör. Det verkar också roligt, säger han.

För Manna är det viktigt att våga drömma om framtiden

– Jag har inte förlorat min dröm trots att jag inte är ung längre, säger han och menar på att många slutar drömma när de växer upp.

Viktigt att lära sig svenska först

Till andra personer som har läst SFI men inte fortsätter läsa mer svenska vill han ge rådet att fortsätta studera.

– Det är viktigt att plugga först och sen kunna jobba. Inte jobba direkt som många andra, det blir så mycket svårare i längden då.

Själv är Manna väldigt förväntansfull för framtiden och de utmaningar som väntar.

Grundläggande
Vuxenutbildning

Grundläggande vuxenutbildning vänder sig till dig som om inte har betyg från grundskolan eller motsvarande och vill ta nästa steg i din personliga utveckling. Kurserna motsvarar den utbildning som ges i grundskolan årskurs 7-9. Upplägget är anpassat till dig som är vuxen och som kan ta ett mer självständigt ansvar för dina studier.

Läs mer »

Översätt »