Övningsföretag på Competens i Karlshamn är en gymnasial vuxenutbildning där du arbetar med ett företags samtliga affärsrutiner i en verklighetstrogen miljö. Övningsföretag är en utbildning som bygger på en pedagogisk modell som kallas upplevelsebaserad inlärning. Learning by doing – lär genom att göra.

Eleverna jobbar med verkliga arbetsuppgifter

Som elev på vårt Övningsföretag tränar du som anställd i en verklighetstrogen företagsmiljö. Du lär dig arbetet genom att helt enkelt göra jobbet. Målet med utbildningen är självklart, det ska leda till jobb.

Du gör arbetsuppgifterna på riktigt

Som elev jobbar du på någon av Övningsföretagets avdelningar. Det är traditionella avdelningar som finns på de flesta företag:

  • Ekonomi
  • Försäljning
  • Inköp
  • Marknadsföring och/eller administration
  • Personal (HR-avdelning)

Genom jobbet på Övningsföretaget får du arbeta med samma processer, rutiner och arbetsflöden som i ett verkligt företag. Kollegorna är dina kursdeltagare, kursledare är både din handledare och företagsledare. Tillsammans löser ni de alla de arbetsuppgifter som ingår i ett företags verksamhet. Ni köper och säljer till andra Övningsföretag i Sverige och utomlands. Det enda som skiljer är att det inte finns verkliga pengar, produkter eller tjänster som byter ägare.

Att kunna samarbeta är en viktig egenskap

Samtidigt som du övar på dina arbetsuppgifter lär du dig hur ett företag fungerar. Du får ta ansvar och se hur olika avdelningar behöver samarbeta för att få verksamheten att rulla. Du lär dig hämta in, ställa samman information samt presentera din avdelnings behov.

Arbetsuppgifterna på Övningsföretag kan se ut så här:

  • Du jobbar på inköpsavdelningen och ska köpa varor eller tjänster
  • Du arbetar på HR och ska rekrytera ny personal
  • Du sköter företagets bokföring och/eller löneutbetalningar
  • Du är säljare och ska göra en budget samt planera vilka aktiviteter som krävs för att nå budgetmålen

Arbetsuppgifterna planeras av personalen (kursens deltagare) samt ledare eller Vd (kursens handledare). Du får träna på att samarbeta och förstå samspelet mellan avdelningarna. Genom att lyssna lär du dig se problem och utmaningar och med rätt information kan du bidra till gemensamma lösningar.

Att jobba med verkliga arbetsuppgifter i en företagsmiljö är värdefullt när du söker jobb och går på anställningsintervjuer. Med stärkt kompetens och nya kunskaper utvecklas din självkänsla och du blir snabbare anställningsklar.

Här finns vi

Competens Övningsföretag finns i Karlshamn.

Så ansöker du till våra Övningsföretag

Övningsföretag är en gymnasial vuxenutbildning som kan hjälpa dig in på arbetsmarknaden eller hjälpa dig vidareutvecklas. Denna utbildning genomförs i samverkan med Karlshamns kommun. Du som bor i någon av Blekinges kommuner, Tingsryds kommun samt Bromölla kommun kan ansöka till denna utbildning (Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Bromölla, Tingsryd, Sölvesborg, Olofström) Ansökan gör du genom att kontakta studie- och yrkesvägledaren i din hemkommun.

Vi har studiestarter löpande. Välkommen med din ansökan!

Läs mer om Övningsföretag för dig som arbetsgivare samt om utbildningsinnehållet i produktbladet.

Kontakta oss

Marianne Nilsson
010–516 20 50
marianne.nilsson@competens.se

Denna utbildning genomförs i samverkan med Karlshamns kommun. Du som bor i någon av Blekinges kommuner, Tingsryds kommun samt Bromölla kommun kan ansöka till denna utbildning. Ansökan gör du genom att kontakta studie- och yrkesvägledaren i din hemkommun.