MohsanSpråket är nyckeln till samhället

När Mohsan Muhammad fick ett myndighetsbrev som han inte kunde läsa försökte han få hjälp av en person i kvarteret. ”Ska du bo i Sverige får du lära dig svenska!” Mohsan blev både arg och ledsen över svaret.

Dagen efter började han läsa SFI hos Competens och idag är han tacksam över mannen som inte ville hjälpa honom översätta brevet från Skatteverket.

Språket och kontakterna som växte fram under SFI-tiden öppnade en helt ny värld av möjligheter i landet som en stolt Mohsan numera ser som sitt hemland.

SFI-eleven kämpade hårt

Fyra timmar på skolan följdes av fyra timmar på Tensta bibliotek.
Vardag som helg – språket stod alltid i centrum. Mohsan minns med värme sin lärare Akram Wirdi och på biblioteket fanns Örjan Ekman, vars hjälp skyndade på språkutvecklingen.

Mohsan Muhammad är en varm person som skapar starka relationer. Han lyfter alltid fram och tackar för den hjälp och stöd han har fått.

Med bättre kunskaper i svenska började Mohsan söka jobb

Mohsan jobbade på städfirman trots att han hade en socionomutbildning från Pakistan samt studier från bland annat från KTH. Tills ödet tog honom tillbaka till Competens.

– Jag minns att jag städade en lägenhet i Knivsta när David Olanders ringde mig, berättar Mohsan med ett brett leende. Han erbjöd mig anställning som lärare på Competens och jag började direkt.

– David är fantastisk! Redan efter tre veckor kom han förbi och sa – grattis jag har hört att du gör ett jättebra jobb!

Målet är en ledarroll inom skolan

Som Vux-lärare på Competens nådde Mohsans ett mål med sitt yrkesliv, att få jobba inom pedagogik och utbildning. Han blev en av Competens första Komvux-lärare och har fortsatt att både jobba hårt och plugga på kvällstid. Nu har han en svensk lärarexamen samt en magisterexamen i ledarskap- och arbetsliv. Även nästa mål är tydligt, Mohsan vill arbeta i en ledarroll inom skolan.

Han återkommer gång på gång till personerna på och runt Competens som har hjälpt honom att nå nya segrar; förutom Akram, Örjan och David, också Gun Nilsson och de andra i Vällingby.

– Som SFI-lärare var jag hård mot mina elever och berättade att de måste lära sig språket, kulturen, värderingarna, beteendet för att kunna lyckas i Sverige.

Svenska språket en nyckel till samhället

– Vi invandrare gör resan till Sverige på kort tid, kanske bara några timmar eller dagar. Men det är när vi kommer fram som resan verkligen börjar. När vi ska integreras i det svenska samhället.

– Det kräver tålamod, men också att man är aktiv, positiv och jobbar hårt, säger Mohsan och skissar i luften den L-formade graf han brukar använda sig av.

Mohsan stöter ofta på sina tidigare elever.

– Jag blir glad när jag får veta att mina elever arbetar som jourhemsmamma, god man, tolk, biståndshandläggare och har andra viktiga funktioner. De delar min erfarenhet av att börja lära sig svenska för att få nycklar till en framtid och att jobba hårt för att nå sina mål.

– Stort tack Sverige, avslutar Mohsan med eftertryck. Jag tror aldrig att jag kommer att kunna betala tillbaka allt som jag har fått av det här fantastiska landet. Sverige har förändrat mig i grunden. Och stort tack Competens!

Mohsans tips till dig som lär dig svenska!

  1. Läs allt du kommer över! Reklam, broschyrer, skyltar, annonser och notiser på offentliga platser.
  2. Var aktiv på lektionerna!
  3. Ta läxhjälp på ditt bibliotek. Läs mer om läxhjälp »
  4. Läs lättlästa böcker, både för barn och vuxna.
  5. Lyssna på nyheter, podcasts, TV-debatter och andra radioprogram på svenska.
  6. Var inte rädd för att säga eller skriva fel.

SFI

Svenska för
invandrare

Om du behöver lära dig mer svenska innan du kan påbörja den utbildning du vill måste du först läsa SFI.

Ansökan görs hos SFI-center på Hornsgatan 124 i Stockholm eller hos ditt lokala SFI-center.

Läs mer om SFI »

Översätt »